PHOE start in 2020 weer de opleidingen Energiebeheer en Duurzame Energie. Cursisten van de recente summercourses delen hun ervaringen. “Ik heb vooral geleerd hoe belangrijk bewustwording van het energiegebruik is voor een bedrijf.”

Foto: Cacao-fabriek Olam Cacoa aan de Zaan (foto Twitter).

Stichting Post Hoger Onderwijs Energiekunde (PHOE) organiseert elk jaar haar opleidingen Energiebeheer en Duurzame Energie. In 2019 start Energiebeheer op 14 januari en Duurzame Energie op 5 maart. Vraag hier meer informatie op, meld u hier aan, of lees hieronder de ervaringen van cursisten!

Leren over bewustwording van energiegebruik
Sharique Nabi, projectleider bij cacaofabriek Olam Cacoa in Koog aan de Zaan, volgde de summercourse Energiebeheer en deelt met PHOE wat de opleiding hem bijbracht. “Ik heb een hoop geleerd, vooral over bewustwording van het energiegebruik en voor welke doelen een bedrijf energie inzet. Olam is een energie-intensief bedrijf dat de energietransitie wil maken. Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in die energie-intensieve gebruiksprocessen.”

Energiebeheer vraagt meer dan technische maatregelen
De docenten van Energiebeheer brachten Nabi inzicht in hoe bijvoorbeeld lopendebandprocessen efficiënter kunnen, maar deden hem ook nadenken over mobiliteit: “Dat we in woon-werkverkeer mensen van, zeg, 75 kilo verplaatsen in een auto van 1400 kilo. Over dat soort bewustzijn heb ik veel geleerd. Daarnaast laat de opleiding zien welke tools je kan gebruiken om inzicht te krijgen in het energiegebruik van een bedrijf en welke besparende alternatieven er beschikbaar zijn. En tot slot: Ik heb geleerd dat energiebeheer niet alleen draait om technische maatregelen, maar ook vraagt om soft skills. Je moet je medecollega’s overtuigen, met ze overleggen, om samen te besparen. Hoe dat moet, laat de opleiding Energiebeheer u zien!”

Duurzame Energie verdiept groene kennis
Met de summercourse Duurzame Energie breidde bodemadviseur Marc Groenenboom bij de Dienst centraal milieubeheer Rijnmond (DCMR) zijn vakkennis uit. “Ik ben bouwkundige en wilde meer weten van energie om mijn kennis en vaardigheden te verbreden. De summercourse Duurzame Energie was hier een interessante cursus voor.” Onderwerpen en technieken als zon- en windenergie, biomassa en geothermie worden in de opleiding met name technisch uitgediept, merkte Groenenboom. De opgedane kennis is door de bodemadviseur direct ingezet: “DCMR organiseert een conferentie over de energietransitie en deze kennis speelt daar zeker in mee.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op

Contact

PHOE secretariaat (Het Branche Bureau)
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

Telefoon

035 - 542 75 29

E-mailadres

[email protected]