In een dynamisch landschap van energietransitie en duurzame technologieën, spelen opleidingen zoals PHOE’s Introductie Energiekunde (IE) en Duurzame Energie (DE) een cruciale rol in het voorbereiden van professionals die de uitdagingen van deze sector willen aangaan. We spraken met André Hahn en Alexander Tuininga, twee ondernemers die na hun opleidingen bij PHOE het bedrijf Grid Services hebben opgericht. Ze delen hun reis, inzichten en wat ze hebben geleerd bij PHOE.

Waarom PHOE?
Bij de vraag hoe ze bij PHOE terecht zijn gekomen, delen André en Alexander elk hun verhaal. André, die met zijn bedrijf Eval vooral in de energie intensieve bloembollensector actief is, werd geconfronteerd met de uitdaging van energievoorziening en -opslag. Na het verkennen van verschillende opleidingen vond hij bij PHOE de juiste balans tussen technische kennis en praktische toepassing in de opleiding DE. Alexander daarentegen, met ervaring in de reisindustrie, zag een groeiende behoefte aan verbetering in energiehuishouding. Hij koos bewust voor DE vanwege de praktische handvatten en het brede scala aan energieopleidingen die PHOE daarnaast bood. Beiden zetten na DE hun studie voort met de opleiding IE.

Opleidingskeuze
Maar waarom kozen ze specifiek voor DE en IE? André benadrukt het belang van IE voor het begrijpen van de complexe variabelen in de energietransitie en het vermogen om klanten effectief te adviseren. DE bood hem inzicht in duurzame energietechnologieën, maar IE gaf hem de tools om integrale analyses te maken. Voor Alexander ging het om professioneel leren adviseren en het leren begrijpen van technische oplossingen. DE gaf hem dat inzicht, maar IE stelde hem in staat om technische oplossingen te valideren.

Slimme en economisch gedreven oplossingen
Hun bedrijf, Grid Services, zijn ze gestart als een reactie op de behoefte aan slimme en economisch gedreven verduurzamingsoplossingen voor energie-intensieve organisaties. Het bedrijf biedt verduurzamingsadvies en -begeleiding aan op basis van gedegen analyses. Ze benadrukken het belang van een stapsgewijze uitvoering van de Trias Energetica, beginnend bij het minimaliseren van energieverbruik en eindigend bij duurzame oplossingen.

Studiekennis in de praktijk
Wat hebben ze geleerd bij PHOE dat ze toepassen in hun bedrijfsvoering? André waardeert IE vanwege de diverse aspecten die het behandelt en het vermogen om met een open mind naar complexe situaties te kijken. Alexander benadrukt het technische begrip en het vermogen om energie gerelateerde data van klanten te analyseren. Ze zien hun bedrijf als de “as in een fietswiel”, waarbij alle kennis uit diverse bronnen en specialismen nodig is om tot de beste oplossingen te komen.

Waardevol advies voor nieuwe studenten
Voor toekomstige studenten geven ze waardevol advies. André merkt op dat DE veel op de actualiteit inspeelt, terwijl IE dieper ingaat op natuurkundige en rekenkundige basisprincipes binnen energiewinning. Ze raden aan om beide opleidingen te overwegen, waarbij DE nuttig is voor een breder begrip van de energiesector en IE verdere diepgang biedt.

Tot slot delen ze het belang van bewustwording van duurzaamheid en de impact van duurzame energie. Alexander moedigt aan om te begrijpen hoe technologieën werken en hoe je met rekenmethoden besparingen kunt berekenen. In het bedrijfsleven staat economisch voordeel voorop. Dat daar automatisch duurzaamheid uit voort komt is voor hen twee vliegen in één klap. Beide ondernemers benadrukken het waardevolle opgedane netwerk vanuit de opleidingen en de toegankelijkheid van docenten, die bereid zijn te helpen.

De reis van André en Alexander illustreert het potentieel van energie-opleidingen als IE en DE om individuen het juiste gereedschap aan te reiken en de transitie naar een duurzame toekomst te versnellen. Hun bedrijf, Grid Services, staat als voorbeeld van hoe diepgaande kennis en praktische toepassing hand in hand kunnen gaan om innovatieve oplossingen te leveren voor een wereld die snakt naar duurzame energie.