PHOE heeft een nieuw bestuurslid

Ronald Remijn is nieuw bestuurslid van Stichting Post-HBO opleidingen in Energie. Hij treedt per januari 2022 toe. Ronald is werkzaam bij Veolia en heeft zelf de opleidingen Introductie Energiekunde (voorheen Energiebeheer) en Energieconsulent bij PHOE gevolgd. “Het tekort aan goed technisch geschoolde werknemers is groot, zeker in de energietransitie. PHOE levert een belangrijke bijdrage in opleidingen op het gebied van energie.”

Ronald is Districtmanager bij Veolia. “In het dagelijks werk ben ik verantwoordelijk voor ons energiemonitoring centrum, Hubgrade. Wij voeren EED onderzoeken en energiescans uit. Wij monitoren verschillende datastromen, hoofdzakelijk energie maar ook binnenlucht kwaliteit en maandelijkse energieafrekeningen. Er wordt gekeken waar er energie bespaard kan worden, en waar het efficiënter kan. Bezuinigen op onze energieconsumptie is de snelste en goedkoopste manier om fossiel brandstofgebruik en CO2 emissies terug te dringen. De aangesloten gebouwbeheer systemen van bijvoorbeeld kantoren van gemeenten maar ook ziekenhuizen, zijn op afstand benaderbaar waardoor het optimaliseren eenvoudig te realiseren is.”

Ronald heeft gedurende zijn werkzame leven de opleiding Introductie Energiekunde (voorheen Energiebeheer) in 2010 afgesloten, vervolgens de opleiding Energieconsulent behaald in mei 2013. Hij staat ingeschreven in het rea register en is actief lid van de FedEC.

“Iedereen krijgt te maken met verandering”

“Het belang van onderwijs is groot en zeker in de techniek.” PHOE is een belangrijke schakel in specialistische energieopleidingen. “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen te maken gaat krijgen met veranderingen. In politiek, in afhankelijkheid van energievoorziening, met de stijgende energieprijzen. Zowel beleidsmatig als technisch is zal er nog veel verandering volgen met betrekking tot onze energietransitie.” Ronald volgt de energietransitie al langere tijd en met grote belangstelling.
Eigen huis verduurzamen
“Zelf heb ik mijn eigen huis in stappen verduurzaamd. Isoleren waar dit kan, van hoog temperatuur naar laag temperatuur verwarmen. Zonnepanelen voor de opwek van elektriciteit en een zonneboiler voor de opwek van warm tapwater. De laatste nog te nemen stap is van de gasgestookte cv ketel naar een (hybride)warmtepomp.” Daarnaast is er vloerverwarming aangelegd, de meterkast aangepast en de zonneboiler heeft Ronald zelf gemaakt. Op de wensenlijst staat nog de warmtepomp, daarna is het huis gereed om volledig van het gasnet los te zijn.

Ambitie

Uit al deze stappen naar verduurzaming blijkt waarom het tekort aan technisch personeel in de toekomst groter zal worden. Er is daarom scholing nodig om mensen op te leiden op het gebied van energie. “Hier wil ik graag zelf een positieve bijdrage aan leveren.” Ronald heeft zijn keuze om tot het bestuur van stichting PHOE toe te treden daarom ook weloverwogen gemaakt.
Motto is: door kennis te delen wordt kennis vermenigvuldigd.

Veranderingen werkveld

Ook in het werkveld zijn de veranderingen te merken. Waterstof is erg actueel en ook dit zouden we terug moeten zien in de opleidingen van PHOE. Veolia heeft een aantal biomassa centrales, die destijds gesubsidieerd waren. Inmiddels is dit maatschappelijk omgedraaid. De pijlen zijn gericht op Waterstof. Deze ontwikkelingen moeten ook bij de PHOE doorgevoerd worden. Waterstof is daar één van.

Het bestuur van stichting PHOE heet Ronald van harte welkom en kijkt uit naar een fijne samenwerking. Met de opgedane werkervaring, afgeronde studie en ambities is Ronald een goede toevoeging aan het bestuur van de stichting.